Tiden omkring den kolde krigs afslutning

Foredraget koncentrerer sig om perioden 1987 til 1993

Den 16 januar 1991 hørte jeg Bernard ShawCNN udtale de berømte ord “The skies over Baghdad have been illuminated”. Nu var “Desert Shield” blevet ændret til “Desert Storm“. En koalition af 34 lande var nu i åben krig mod Irak, der uger forinden havde invaderet Kuwait. Irak’s el og kommunikation blev ødelagt i løbet af de første timer af supermoderne Apache helikoptere, F117 Nighthawk stealt jagerbombere og krydsermissiler. Iraq blev kort fortalt bombet tilbage til stenalderen på grund af Vestens totale militære dominans. Da den amerikansk ledede koalition kørte ind i Irak med deres overlegne Abrams-kampvogne og briternes Challenger-kampvogne var irakernes sovjetiske T-72ere forældede. Vi havde GPS og det havde Saddams styrker ikke. For første gang i Verdenshistorien kunne vi følge med i krigen på CNN.

Patruljetjeneste 1989

Dette er et forholdvist personligt foredrag. Jeg, så mig selv som Dansk Nato-soldat fra 87 til 92 – 24 timer i døgnet bortset fra de 5 årlige ferie-uger.

Foredraget handler derfor også, om de faktorer som påvirker en ung venstreorienteret mand: der boede ved Blågårds Plads, med stor TV-pakke og en Irma med økologisk mælk, grønt og æg. Jeg havde sågar en Pedersens cykel i 4 mdr. og så var der anden? som mente at min cykel var hans. Mit liv dengang bestod af “krig”, “Soldier of Fortune”, koncerter, piger og manglede fremsyn.

Tyskere står på toppen af ​​muren foran Brandenburger Tor i dagene før at muren blev revet ned ( 9. november 1989)

Muren faldt mens jeg stadig var professionel soldat og tyskerne blev genforenet 3. oktober 1990. Det faldt mig mere og mere meningsløst at være soldat. Der blev sparet på forsvaret og vi oplevede et kraftigt fald i øvelses-intensitet og omfanget. Jeg blev overflyttet til en kontorstilling, fik tillidsmandsopgaver men kunne stadig ikke se det meningsfulde i det. Så brød Rusland sammen og Jugoslavien begyndte som bekendt at brænde. I juni 92 tog mit liv en ny drejning, højskole og kæreste.

Foredraget varer typisk 1 time.
Jeg har en grundigere version, med mere musik og grundigere historier som tager ca. 1,5 time.

Tankmanden forsøgte at blokere vejen for kinesiske kampvogne, alene med sin egen krop under Tiananmen-pladsens protester i juni 1989. Hans navn var Wang Weilin