Sonderkommando

Sonderkommandos er specialoperatører eller enheder som var fanger, der blev tvunget til at udføre umenneskelige grusomme opgaver eller dø.

Nazisterne havde ikke til hensigt at give dem lov til at overleve for at give deres vidnesbyrd. Derfor myrdede de regelmæssigt medlemmerne af Sonderkommandoen og erstattede dem med nye

Anonymous; det menes at være SS officer Bernhardt Walter eller Ernst Hofmann, som vender ryggen til og bestemmer ofrenes skæbne.

Arnost Rosin
Vi blev isoleret i en barak og blev hentet den næste morgen af en SS-mand som sagde “Nu får I en opgave, som i skal udføre hurtigt”. Vi blev ført ud til to grave som vi straks fik ordre på at kaste jord ned i. SS-mændene råbte til os, at vi skulle skynde os. Vi kunne se at gravene allerede var blevet kastet nødtørftigt til, og vi så stumper af fingre, en fod, en næse stak op af jorden. (Arnost Rosin, fangenummer 29858, flygtede sammen med Czeslaw Mordowicz fra Auschwitz i november 1944)

Chaim Zalman Gradowski
Hele det omhyggeligt udtænkte bedrageri var den bedste metode til at berolige, ja ligefrem lamme et menneske, der normalt tænker og ser realistisk på tingene. Uanset køn og alder lod de sig alle som én straks besnære af illusionen om, at de helt sikkert var blevet bragt til dette sted for at arbejde. Så snart slynglerne fornemmede at “kloroformen” virkede, satte de udryddelsesaktionen i gang… (Chaim Zalman Gradowski, omkom i Auschwitz 7. oktober 1944. Shlomo Dragon vidste at Chaims manuskript lå nedgravet ved krematorie III og gravede det personligt frem d. 5. marts 1945)

II-WWs Mørke kapitler – Sonderkommando: handler om Auschwitz-Birkenaus historie særligt gengivet gennem sonderkommandoens vidnesbyrd om tyskernes modus operandi og sonderkommandoens handlinger, tanker og følelser.

Fortællingen strækker sig fra foråret 1942 med det “lille røde hus” (bunker I) og det “lille hvide hus” (bunker 2) til de fire store gaskamre. Gaskamrene II, III, IV og V som blev operative fra marts 1943 og fremefter.

Foredraget varer typisk 1 time.
Kan efter aftale udvides til 1,5 time, hvor der kan stilles spørgsmål.